vijesti

ZVONIMIRU HALAMEKU JOŠ JEDNO PRIZNANJE

Objavljeno: 18. prosinca 2020.

Hrvatski školski sportski savez objavio je dobitnike nagrada školskog sporta za školsku godinu 2019./2020.

ZVONIMIR HALAMEK - dobitnik nagrade za životno djelo


Govoriti o školskom sportu, a ne spomenuti Zvonimira Halameka jednako je nemoguće kao i govoriti o gospodinu Halameku, a ne spomenuti školski sport.

Halamek ili od milja Hal, kako ga većina poznaje i oslovljava, jako je i čvrsto povezan, zapravo prožet školskim sportom. I evo, početak teksta zapravo trasira niti razmišljanja koje su prethodile. Hal i školski sport su jedno te isto.

Halamek je, čini se, na pragu ulaska u svijet rada znao da je sport njegov najbolji izbor. Zapošljava se 1980. godine u osnovnoj školi Šestine kao nastavnik tjelesnog odgoja. 1981. godine prelazi u Školski sportski savez Grada Zagreba na mjesto stručnog suradnika, gdje ostaje do svog umirovljenja. 20 godina je radio kao stručni suradnik, dok je drugih 20 godina proveo kao glavni tajnik.

Još je kao učenik živio školski sport punim plućima. Od svoje 16. godine vodi ekipe na školskim sportskim natjecanjima gdje je svoj vrhunac postigao kao voditelj ženske košarkaške ekipe OŠ Miloje Pavlović (danas OŠ Lovre pl. Matačića), pod mentorstvom Željka Zlatića s osvojenim prvim mjestom na prvenstvu Republike Hrvatske te prvim mjestom na državnom prvenstvu bivše države Jugoslavije.

Kroz 50 godina Hal je aktivno djelovao u školskom sportu. Kroz osnovnu i srednju školu se natjecao u školskim sportskim natjecanjima, a svojim djelovanjem u sustavu školskog sporta kroz godine je utjecao na razvijanje sustava na nacionalnoj razini.

Gotovo da nema profesora, kineziologa, koji ne poznaje Halameka. Njegova predanost, pedantnost, insistiranje na detaljima i stalna želja da sve što započne i dovede do završetka ostavila je traga na sve koji su na bilo koji način s njime radili, surađivali ili pomagali.

Halameka je u Školskom sportskom savezu grada Zagreba primila druga legenda školskog sporta, Krešo Drvodelić. Pod njegovom je paskom Halamek polako i temeljito postavljao okvire informatičko-informacijske službe u natjecanjima školskog sporta. Mnoge ideje prvo su bile testirane u Zagrebu, a onda i drugdje. Član je organizacijskih odbora mnogih natjecanja. Počeo je daleke 2001. na državnom prvenstvu u atletici za osnovne škole, 2001. u košarci za djevojke srednjih škola, 2002. u odbojci za djevojke srednjih škola.

Od 2003. do 2012. godine, deset godina uzastopno, član Organizacijskog odbora i voditelj informatičko-informacijske službe za 14 sportova na Državnim prvenstvima školskih sportskih društava osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske.

Sudjelovao je i u organizaciji Svjetskih školskih prvenstva, počevši od Svjetskog školskog odbojkaškog prvenstva u Poreču 2006. godine, a niz je nastavio 2012. sa Svjetskim prvenstvom u rukometu koje je održano u Varaždinu.

Iako je primarno bio okrenut školskom sportu, Halamek je dubok trag ostavio i u klupskom i rekreativnom sportu.

Njegove organizacijske sposobnosti i vještina dobro su došla na brojnim susretima odmora i rekreacije, na Zimskom olimpijskim igrama 1984.  u Sarajevu, Univerzijadi 1987. u Zagrebu, Eurobasketu 1989 u Zagrebu, europskim i svjetskim prvenstvima u streljaštvu, taekwondou, padobranstvu i judu.

Član je organizacijskog odbora prvog i drugog ljetnog športskog tjedan škola zemalja Alpe-Jadran održanih 1999 i 2001. u Rovinju.

Halamek je zaljubljenik u košarku. Bio je 70-ih godina trener juniorskih ekipa košarkaša i košarkašica KK Industromontaže. U 80-im je trenirao KK Centar i KK Mladost, a pamte ga i u košarkaškim klubovima Pešćenica, Centar banka, Dubrava, Nama.

Krajem 90-ih postaje i izbornik mlađe kadetske reprezentacije (U14) Hrvatskog košarkaškog saveza.

I na kraju kratki osobni osvrt na Halmekov radni vijek, odnosno njegov utjecaj na HŠSS. Kad je HŠSS osnovan još davne 2006., mlad Savez s mladim djelatnicima trebao je vodstvo i ljude koji su već tada bili priznati stručnjaci, sportski djelatnici i poznavatelji problematike školskog sporta. Iako, izdvojiti samo Halameka bilo bi neozbiljno jer su ti počeci uistinu okupili „kremu“ školskog sporta, naravno da ćemo izdvojiti njega jer se o njemu piše u ovom prilogu. Znači Hal sa svojim ogromnim iskustvom uistinu je bio jedan od ključnih osoba prilikom ustrojavanja rada HŠSS-a, njegovih propisa, sustava natjecanja ali i smjernica u kojem bi se školski sport u RH trebao razvijati.  Trenutno nema puno djelatnika u HŠSS-u koji se sjećaju tih početaka, tek glavni tajnik Dujić (koji je od osnutka HŠSS-a djelatnik, te stručni savjetnik Jukić koji se pridružio timu nešto kasnije). Njih dvojica, dobro se sjećaju sati i sati provedenih u razgovoru s gospodinom Halom. Bilo je ponekad iscrpljujuće ali brzo su shvatili da su mu namjere poštene i usmjerene u smjeru unapređenja školskog sporta.

Informacija o odlasku gospodina Hala u mirovinu sve nas je malo uzdrmala ali svima koji su s njim surađivali sigurno je drago jer je ostavio velik utjecaj na njih, nas u HŠSS-u. Stoga, drago nam je da smo s njim surađivali, a nagrada za životno djelo je uistinu od srca dodijeljena.

Želimo čestitati još jednom gospodinu Halu, zahvaliti se na svim godinama zajedničke suradnje i poželiti dugačku i zasluženu mirovinu. Hvala Vam gospon Hal!Najbolja školska sportska društva u školskoj godini 2019./2020. u kategoriji srednjih škola su:


1. MJESTO: ŠSD LABOS, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Zagreb2. MJESTO: ŠSD ŠPOGI, Športska gimnazija, ZagrebNagrade pojedincima za doprinos u razvoju školskog sporta u školskoj godini 2019./2020.

U gradu Zagrebu navedena nagrada zasluženo je pripala ČEDI MAJSTOROVIĆU iz Osnovne škole Trnsko.
Više informacija o svim dobitnicima nagrade pročitajte na mrežnoj stranici Hrvatskog školskog sportskog saveza.