vijesti

KUGLANJE PREKO ODMORKA

Objavljeno: 25. travnja 2022.

Kuglanje preko Odmorka

Učenici se zabavljaju dok isprobavaju novi sport
 
Svi smo u jednom trenutku probali ili čuli za bowling, popularan američki sport, no jeste li znali da proizlazi iz njemačkog kuglanja koje mu je naizgled vrlo slično? Primjetljive razlike su devet čunjeva umjesto deset, manje kugle, dugačiji izgled kuglane, a pomoću Odmorka školarci s izrađenom iskaznicom mogli su isprobati kuglanje tijekom praznika i sami se uvjeriti koliko su ta dva sporta drugačija što se tiče same igre.


U četvrtak, 21. travnja 2022. posjetila sam zagrebačku kuglanu Pongračevo kako bih vidjela jedan Odmorkov trening. Malim sportašima pomažu treneri koji su ujedno i aktivni kuglači. Objašnjavaju im pravila, pokazuju tehniku i daju im savjete i metode bacanja kugle koje i sami koriste, a prilagođavaju ih njihovim mogućnostima. Na početku, zbog težine kugle, svi ju bacaju s dvije ruke, a kasnije ih treneri uče kako koristiti samo jednu ruku i imati pravi kuglački zalet prije bacanja. 
Na treningu je bilo podjednako djevojčica i dječaka, u dobi od 6 do 8 godina, raspoređenih tako da ih je na svakoj stazi po dvoje. Na jednoj stazi bacaju naizmjenično kugle. Time što nisu sami potiče se međusobno druženje i podupiru jedni druge bez obzira na broj pogođenih čunjeva. 


Koliko je to bitno dokazuje nam Ema Bogović kojoj je na treningu najdraže “kad pogodi najveći broj i kada se svi zajedno druže”. Trening se izvodi bacanjem “u pune”, principom da se nakon svakog bacanja spuštaju svi čunjevi, a ne samo nepogođeni. Također su treneri smislili igru; na papiru su posloženi brojevi koje kuglači križaju kad pogode toliko čunjeva. Time se prikazuje vrijednost svakog bacanja, da nije dobro samo kada se pogodi veliki broj čunjeva, već je svaki “hitac” bitan. Zagrijavaju se bacanjem u pune, a zatim se u parovima igraju i tijekom treninga od 45 minuta napreduju te sami stvaraju tehniku bacanja koja im najviše odgovara. Atmosfera u kuglani je opuštena, sportaši mogu pričati, odmoriti se ako im je teško i ne osjećaju pritisak kako moraju biti odmah dobri u  kuglanju. Treneri ih podupiru i unatoč tome što su samo dva trenera, imaju izvrsnu kontrolu nad cijelom kuglanom i vremena i volje svakome individualno pomoći. 


Leon Bogović, kojem je ovo bio tek drugi trening, misli da je “kuglanje lakše od bowlinga” ,ali postoje stvari koje su teže kao što je Emi najteže “držati čvrsto nogu” pri izbačaju kugle. 
Ukoliko nemate planove tokom slijedećih praznika, a imate izrađenu Odmorkovu iskaznicu, odaberite između četiri različite kuglane termin koji vam najviše odgovara i isprobajte novi, zabavan i zanimljiv sport - kuglanje.
 
 
Anja Vicković, V. gimnazija