vijesti

IPL - SPORT U 2020.

Objavljeno: 27. ožujka 2020.

Hrvatski školski sportski savez potaknut cjelokupnom situacijom pandemije bolesti COVID - 19 uzrokovane virusom SARS CoV - 2 pokreće projekt pod nazivom "SPORT U 2020".

U projekt će inicijalno biti uključeni učenici koji su do sada sudjelovali u projektu HŠSS-a pod nazivom "Igram, pišem, lajkam".

Projekt je namijenjen svima učenicima osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske. 


ŠTO JE CILJ PROJEKTA?

Učenici koji su sudjelovali u IPL projektu imaju već neko iskustvo u pisanju već naziru o čemu se radi. Ipak, idemo od početka. 

Učenici koji vole pisanu riječ, koji su otprije znali da svoje misli mogu dobro izraziti pišući sada mogu tu sklonost podijeliti sa drugima.


Molim vas pišite na temu SPORT U 2020. godini. I sami ste svjedoci nevolja koje su zadesile ljude na planetu. Pandemijska bolest uzima ljudske ćivote, redefinira svjetsku ekonomiju, stavlja nas na kušnju u mnogim pogledima. Uz sve to, ostavlja duboke tragove i u sportu. Najnovija vijest o premještanju termina održavanja Olimpijskih igara u Tokiju za godinu dana te niz odgoda ili otkaza velikih međunarodnih natjecanja i više su dovoljan razlog da o njima pišete. Pišite i o sportašima koji su morali otkazati treninge, utakmice. Pišite i o svojim osjećajima koji su povezani s apstitnencijom od sporta. Zavirite malo i u povijest, otkrijte neku zanimljivost s kojom ova naša recentna nevolja možda ima veze. Pišite i o našem velikom natjecanju koje smo morali odgoditi za studeni - ISF svjetsko školsko prvenstvo u košarci za učenike mlađe od 15 godina. Pišite, ne štedite se!


KAKO SUDJELOVATI U NJEMU?

Kada ste sigurni da imate dobar tekst, pošaljite ga na e-mail adresu: sportu2020@skolski-sport.hr.

Urednik projekta kao i učenici IPL mentori će pregledati tekst, urediti ga po potrebi i objaviti na web stranici HŠSS-a te na Facebook stranici HŠSS-a.

Tekstove će vrednovati i ocjenjivati publika na društvenim mrežama. Njihovi komentari i lajkovi biti će vaša najveća nagrada.

Tekstovi koji će se najviše svidjeti uredniku projekta bit će mu više nego jasan pokazatelj da tako vrsne pisce uključi u IPL projekt kada se pandemija rastopi na vrućem lipanjskom suncu.

Naravno, dobre radove nagraditi ćemo majicama HŠSS-a koje ćete dobiti na svoju kućnu adresu.


KOLIKO TOGA MOGU NAPISATI?

Tekst koji ćete napisati ne bi trebao sadržavati više od 3500 karaktera koji ne uključuju razmake između slova i odlomke. Pišite na računalu u nekom od programa za uređivanje teksta (licencirani ili pak uređivači teksta otvorenog koda, open surce).

Svaki od tih programa ima opciju brojača slova (Word Count). Uključite je, prebrojte slova i zaključite tekst.

Tekst pokušajte malo urediti: stavite naslov, rečenicu dvije podnaslova. Dodajte po potrebi naslove odlomaka.

Ilustrirajte tekst nekom dobrom slikom. Svakako navedite izvor s kojega ste preuzeli sliku, a ako je slika vaša navedite da ste vi autor. Primjerice ispod slike može pisati: Autor: Ime, Prezime ili ako ste sliku preuzeli s neke web stranice tada stavite: Izvor: www.nekoime.com


GDJE ĆE RADOVI BITI OBJAVLJENI?

Svi tekstovi koji zadovolje minimalne uvjete za objavu smjestiti ćemo na web i FB stranicu.


ZAKLJUČAK!

Uđite u svijet pisanja. Ne sramite se, ne bojte se, tastatura će sigurno izdržati!:)